Thursday 27 March 2014

Ketam Bercili a.k.a Chili Crab Simple Mashu

cepatlah gajiii... dah seminggu ngidam nak makan ketam ni... buka tv je asyik tengok chef masak ketam je adOyaii, kronik + parah Mashu kalau lagu ni..

dapat gaji bulan ni terus singgah pasar malam petang tu jagak beli ketam segar.. Mashu beli 3 ekor, buat lauk nasi sorang seekor pastu yang seekor lagi ratah!! haha

ni mix punya resepi ketam bercili a.k.a chili crab hasil menggoogle seminggu.. juga campak2 je bahan yang ada kat dapur ikut suka hati sendiri


Ketam Bercili (Chili Crab)

Bahan-bahan:
- Ketam
- Bawang Besar
- Bawang Putih
- Cili Kering (rebus + Kisar)
kalau malas campak je cili boh
- Cili Padi
- Serai
- Halia
- Sos Tiram
- Sos Cili
- Serbuk kunyit utk menggoreng
- Garam + gula + aji

Cara-cara:
- Lumur ketam bersama serbuk kunyit + garam. Goreng ketam separuh masak. Ketepikan.
- Tumis bawang + cili kering + cili padi + halia + serai + sos tiram + sos cili sampai masak..
- Kalau pekat sangat boleh masukkan sedikit air + garam + gula + aji..
- Masukkan ketam & masak sampai masak sepenuhnya.

lain kali Mashu tak nak goreng dulu sebab isi ketam melekat kat kulit.. pasni nak masak macam biasa je ketam tu..

p/s: pijor tangan main cili, tapi mengidam punya pasal sangguppppp!!!


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...