Tuesday 9 July 2013

Ikan Rohu Masak Tiga Rasa Simple Style Mashu

ini kali pertama aku ikot asben n ipar ipar aku pergi memancing, selalu dorang mancing dekat kolam area rumah aku je.. disebabkan kali ni adik adik ipar turun dari Ipoh, asben Mashu ajak mancing kat kolam pancing Danau Pinggiran terletak di pinggiran Putrajaya..

so konvoi 2 kereta ke sana, sharp 4.30 petang Mashu punch out and bergegas balik rumah tukar baju.. takkan nak g mancing pakai kebaya kot dik non uiii, agak agak ler sikit..

masa ni Mashu jadi Mem duk depan, best ek naik camry.. huhu.. Mashu, asben, Eyza and Jimmy satu kereta dan abang Pais ngan Hanie satu kereta.. 6 orang ni pon dah gamat..

hasil tangkapan dapat la ikan rohu dua ekor, sekor lagi terlepas.. uhhh rugi rugi.. sebelum gerak tu dorang dah cakap kalau dapat ikan Mashu yang kena masak sebab orang baru dalam femli.. ye la kan, kawen pon tak sampai sebulan lagi masa ni..

ni la dia hasil ketang ketung ketang ketung aku kat dapur.. google search and campak campak aje.. percubaan pertama adalah menjadi tau, ikan Rohu Masak Tiga Rasa resepi Mashu..

Ikan Rohu Masak Tiga Rasa


Bahan-bahan:
- ikan rohu seekor
- tepung jagung *taknak pakai pon takpe
- bawang besar *potong dadu
- bawang merah 4 ulas *potong dadu
- bawang putih 2 ulas *diketuk
- cili benggala *potong dadu
- tomato *potong dadu
- serai 2 batang *diketuk
- halia 1 inci *diketuk
- cili padi ikut citarasa *diketuk
- sos tomato 2 sudu
- sos cili 2 sudu
- sos tiram 2 sudu
- daun limau purut
- daun sup *hiris halus
- kunyit
- minyak untuk menggoreng
- garam gula aji air secukup rasa

Cara-cara:
lumurkan garam & kunyit pada ikan (garam letak sikit je sebab nanti nak campur sengan kuah).. panaskan ninyak dalam kuali, goreng ikan (tenggelam dalam minyak) sampai masak dan ketepikan..

tumis bawang sampai layu, pastu masukkan semua bahan-bahan tadi (suka hati korang).. biarkan sebati dalam kuali.. kalau kuah pekat sangat boleh tambah air.. pastu masukkan gula garam aji secukup rasa.. rasa sikit dan kalau dah sedap boleh tutup api and tuangkan kuah atas ikan tadi pastu tabur daun sup.. dah siapppp...



Mashu masak dua kali sebab seekor tinggalkan untuk abang Pais sebab dia keje, rohu yang saiz besar sikit tu kami kenduri 5 orang.. masakan dapat pujian la plak *blushing*

Mashu kena bersedia sebab dorang nak pergi mancing lagi ni, kena cari resepi ape lagi nak masak ni..

p/s: masing masing dah tergolek depan tv pas siap makan.. rohu, tomyam, kepak ayam madu habis licin.. Alhamdulillah, rezeki kami jamu adik beradik dengan hasil tangkapan sendiri..


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...