Tuesday 18 March 2014

Ikan Jenahak Masak Stim

disebabkan dalam peti ais penuh dengan ikan pancing (rohu, siakap & kaci) maka setiap hari menu ikan la jawabnya Mashu dan Sidia.. semalam masak stim, resepi google dan campak2 je bahan yang ada kat rumah tu.. 

last masak stim pada tahun 2010 dan ni semalam punya hasilnya..


Bahan-Bahan:
- ikan jenahak (ikot suka korang la nak pakai ikan ape)
- bawang merah
- bawang putih
- halia
- serai
- daun limau purut
- cili padi
- sos tiram
- garam gula aji
- minyak untuk menumis

Cara-Cara:
- panaskan kuali dengan sedikit minyak, tumis bawang halia serai cili padi dengan sos tiram.. tapi jangan sampai garing..

- masuk air terpulang la korang nak kuah banyak mana.. ikot selera masing2

- bila air dah menggelegak (buble) masuk ikan dengan daun limau purut dan bahan perasa garam gula aji tu sume..

- masak la la sampai ikan betul2 masak dan sedia untuk hidang.. tabur la daun sup, siap!!!

senang je kn, Mashu masak pakai kuali je, sebab xde bekas yg muat dalam steamer bujur tu.. haha.. janji ada rupa dan rasa stim dah cukup..

p/s: makan sampai kenyang ^_~


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...