Friday, 20 March 2015

Bubur Gandum Express

weekend.. oo bosan duk rumah aje.. nak keluar malas sebab Sidia keje.. nak makan nasi pon malas.. makan tadi pon kenyang lagi ni.. kalau ada keropok best jugak ni... kalau la ade..

bukan lapar pon yang sebenarnya, saja je nak kudap2 petang2 cenggini..

ok.. masuk dapur.. buka peti ais.. buka tong simpanan barang kering.. ada gandum.. so datanglah satu idea ni, walaupun tak pernah buat tapi cara masak dia simple je.. bubur gandum tau? bubur gandum??


bahan:
- tepung gandum
- gula pasir
- santan
- gula melaka *optional
- daun pandan *optional
- air

cara-cara:
bancuh tepung gandum dengan air.. buat sederhana cair.. masak air sampai menggelegak (bubble).. tuang bancuhan tadi tu sikit2.. agak2 besar cendol tu la saiz dia.. bila semua dah terapung dalam tu masukkan semua balance bahan2 kat atas ni.. campak je semua dalam periuk tu.. gula tu ikot la korang nak manis yang tahap mana.. masa ni Mashu tak letak daun pandan.. sebab? daun pandan takde.. lagipun fungsi daun pandan ni untuk mewangikan aje.. 

ok dah siap !!

p/s: kalau korang nak letak sagu ke.. keledek ke.. sengkuang ke.. ikot sesedap rasa korang la.. Mashu pakai gandum je sebab tu je yang ada kat dapur.. haha


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...