okeh entry lepas Mashu dah bercerita pasal khasiat barli kan.. so entry kali ni kita study cara-cara nak buat air barli.. sebenarnya tak payah study pon, senang je.. oleh sebab tak pernah takde pengalaman Mashu buat research sikit.. ingatkan barli tu kembang sendiri dalam air panas masa bancuh tu.. lalalaa..
yang penting kena ada barli, air dan gula.. optional untuk daun pandan.. bukan ape, nak kasi bau wangi aje pon..
bahan utama dia mestilah barli.. RM0.60 je ni, stok seminggu Mashu
masukkan barli dalam bekas jarang (tapisan) macam ni senang nak basuh
pas basuh toskan kejap
rebus air sampai mendidih baru masukkan barli.. kalau nak tambah gula siap2 dalam ni pon boleh aje
nak tau barli dah masak bila isinya bertukar jadi jernih.. kalau gigit tu xde rasa macam jelatah (beras mentah)
taraaaa.. ni Mashu punya.. kat rumah xde gelas kaca cantik, so taruk je dalam shaker ni..
yang banyak tadi tu leh simpan dalam peti bila dah sejuk.. so bila rasa nak minum boleh la bancuh dgn air sejuk or suam.. Mashu suka yang suam2 aje, rasa segar badan ni.. lagi pon boleh tambah susu badan untuk mommy2 yang breast feed macam Mashu ni..
dah.. dah.. dah baca ni boleh buat dah.. kacang je, pejam mata pon dah boleh buat kan..
p/s : ritu minum air barli masa sahur, seharian tak rasa haus.. padahal Anak Bujang breast feed macam biasa je.. tu la ada balance 9 hari lagi kena ganti puasa, nak buat cemana dah terbersalin bulan puasa..
No comments:
Post a Comment