Barli
atau nama botaninya Hordeum Vulgarie dikatakan bijirin pertama yang telah
ditanam di timur tengah kira-kira 9000 tahun dan mungkin juga merupakan bijirin
terawal dan paling penting pada ketika itu. Isi rong atau bijirin barli boleh
dijadikan tepung, emping dan bran. Batangnya boleh dijadikan kertas dan bahan
pembinaaan manakala keseluruhan tanaman boleh dijadikan sebagai makanan haiwan
ternakan.
Pokok
barli tergolong dalam keluarga Gramineae dan menyerupai pokok gandum yang
banyak ditanam di Negara-negara barat. Barli ditanam daripada biji sehinggalah
ia menjadi pokok yang tingginya kira-kira satu meter. Bijirin barli merupakan
sumber terbaik serat pemakanan, protein dan karbohidrat kompleks serta vitamin dan
galian.
Terdapat
dua jenis serat pemakanan iaitu mudah dilarutkan dan tidak mudah dilarutkan.
Barli mempunyai kedua-dua jenis serat ini merupakan sumber terbaik serat yang
mudah dilarut. Kajian klinikal di Australia, Kanada dan Amerika Syarikat melaporkan
bahawa serat daripada barli efektif dalam merendahkan kolesterol dalam darah.
Serat yang tidak mudah larut dalam barli adalah penting bagi memastikan usus
dapat berfungsi dengan sihat.
Beta-glucan
adalah bahan utama dalam serat mudah larut yang didapati daripada isi rong.
Barli daripada variety ‘waxy’ lebih tinggi kandungan beta-glucan daripada jenis
barli lain. Tahap beta-glucan yang tinggi dalam variety barli ini dikatakan
bartanggungjawab dalam meningkatkan tahap glukosa dan lemak dalam darah di
kalangan pesakit diabetes tahap 2. Tokotrienol dan tokoferol (tokol) merupakan
minyak yang bertindak sebagai antioksida semula jadi. Antioksida membantu
meneutralkan radikal bebas dan boleh mengurangkan risiko penyakit barah dan
jantung. Barli mengandungi tokol yang tinggi.
Barli
juga merupakan sumber baik bagi vitamin B dan sesetengah galian. Kromium
sebagai contohnya merupakan galian yang merangsangkan penyejatan glukosa dalam
darah. Penyelidik di England melaporkan barli mempunyai kromium yang tinggi dan
dikatakan merupakan sumber terbaik kromium. Pesakit diabetes perlu mengawasi
tahap gula dalam darah dengan berhati-hati. Jika memakan barli dalam jumlah
yang signifikan atau dimakan sebagai makanan tambahan. Hipoglisemia (gula dalam
darah rendah) boleh berlaku.
Tunas
bijirin barli bertindak sebagai pelega, pengeluar kahak dan pelembut. Kadang
kala ia juga bertindak sebagai bahan yang boleh menyebabkan keguguran.
Dikatakan tunas barli boleh digunakan untuk merawat dyspepsia serta muntah dan kekembungan
akibat meminum susu ibu. Sebaik-baiknya tunas bijirin barli ini tidak diberikan
kepada ibu yang menyusukan bayi kerana ia mengurangkan pengaliran susu.
Bijirin
barli pula bertindak sebagai penghadam, pelega dan dikatakan sesuai dimakan
sebagai makanan berkhasiat atau dijadikan air barli (rebusan air barli dalam
air). Biji barli juga digunakan sebagai ramuan tampal untuk luka dan luka
akibat terbakar. Bijirin barli juga dikatakan boleh membantu dalam
menghilangkan berat badan kerana ia bertindak sebagai penahan selera makan. Air
rebusan bijirin barli pula dikatakan mampu diambil sebagai penyejuk badan.
Selain
bijirin barli, daun pokok barli yang berupa seperti lalang dan berwarna hijau
juga dikatakan berkhasiat. Apabila daun ini mencapai ketinggian sehingga 12
hingga 14 inci, ia mengandungi banyak vitamin, mineral dan protein dan klorofil
yagn diperlukan oleh manusia.
Malah
dikatakan jus barli hijau mengandungi 11 kali kalsium daripada susu lembu,
hamper 5 kali besi dalam bayam, 7 kali vitamin C dalam oren dan 80 mg vitamin
B12 daripada 100 gm barli.
Bagi
penyakit serius seperti arthritis dan barah, pengambilan jus ramuan daun barli
yang berwarna hijau atau yang telah dikeringkan, yang diambil dalam jangka masa
dua jam selepas makan kepada 20 minit sebelum hidangan seterusnya dikatakan
mampu membuatkan enzim-enzim digunakan dengan baik.
Cara ini dapat membiarkan enzim diambil secara langsung dan sekali gus
masuk ke dalam saluran darah di mana ia digunakan bagi memperbaiki dan
menyembuhkan tubuh. Jus yang dihasilkan daripada daun barli juga dikatakan
mampu merendahkan tahap kolesterol dalam darah. Bahan kimia dalam daun ini
dikatakan mampu melambatkan penghasilan kerosakkan saluran darah yang
disebabkan oleh diabetes.
p/s : my new addicted.. hohoho..
No comments:
Post a Comment